حساسیت پوستی چیست؟
حساسیت پوستی به تحریک پوست گفته می شود که سیستم ایمنی بدن در برابر عوامل ایجاد کننده تحریک، واکنش نشان می دهد و علائم خاصی مانند خارش، قرمزی، کبودی، التهاب، ورم و... را روی پوست ایجاد می کند. حساسیت یا آلرژی پوستی توسط عوامل مختلف داخلی و خارجی در بدن به وجود می آید که سرمنشا آن استرس و مواد غذایی مصرفی می باشد. با این حال بهتر است با عوامل ایجاد کننده حساسیت برای پوست آشنا شده و تا حد امکان از مواجه با این عوامل جلوگیری گردد. از مهمترین عوامل حساسیت پوستی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
لمس مواد حساسیت زا
فلز نیکل به کار رفته در جواهرات، سرکه، آبلیمو، آب گوجه، الکل، پشم حیوانات، چسب زخم، دستکش لاتکس، برگ گیاهان، مواد شوینده، گل ها، حیوانات آبزی، خاک و... عواملی هستند که می توانند به صورت محیطی و تنها با لمس، حساسیت های پوستی را ایجاد کنند و قرمزی و خارش را به عنوان دو علائم اصلی برای پوست به وجود بیاورند. البته تمامی این عوامل برای افراد حساسیت زا نیستند و فقط برخی از افراد در صورت لمس با این عوامل، دچار واکنش سیستم ایمنی می شوند.
مصرف مواد غذایی حساسیت زا
مصرف برخی از غذاها و نوشیدنی ها نیز علائم حساسیت پوستی را برای افراد مستعد این عارضه ایجاد می کنند. مصرف غذاهای تند، نوشیدنی های اسیدی و الکلی و همچنین غذاهای اسیدی مانند گوجه فرنگی، خیارشور و...سبب بیرون ریزی حساسیت از طریق پوست و خارش و قرمزی آن می شود.
استرس
یکی از عوامل مهم در ایجاد آلرژی پوستی و تشدید آن استرس است که امکان تضعیف سیستم ایمنی را به وجود می آورد و می تواند پوست کل یا بخشی از بدن را مورد خارش، کهیر، قرمزی و تورم قرار دهد.
نامتعادلی هورمون ها
تغییرات هورمونی در بدن که بر اثر عوامل مختلف محیطی و داخلی انجام می گیرد، باعث نشان دادن علائم آلرژی پوستی در بسیاری از افراد می شود.
گزش حشرات
گزیدن حشراتی مانند پشه، کک و زنبور و همچنین واکنش شدید سیستم ایمنی به آن، خارش، تورم و قرمزی آن ناحیه از پوست را ایجاد می کند.
حساسیت دارویی
برخی از افراد به داروها و همچنین مکمل های دارویی حساسیت نشان می دهند که می تواند با علائمی نظیر خارش بدن، استفراغ و تب همراه باشد.
شناخت انواع حساسیت های پوستی
برای استفاده از درمان خانگی حساسیت پوستی، بهتر است که نوع آلرژی پوستی که به آن دچار شده اید را بشناسید تا مطابق با نوع حساسیت پوستی، راهکار درمانی آن را به کار بگیرید. انواع حساسیت پوستی با خارش همراه می باشد اما ظاهر پوست و همچنین میزان خارش و تورم آن، می تواند براساس نوع حساسیت متفاوت باشد که این مورد درمان متفاوتی را نیز می طلبد.
مقالات مرتبط :
دلیل جوش کمر و بازو در ورزشکاران و روشهای درمان آن
درماتیت پوستی
در این نوع حساسیت، پوست فرد در تماس با مواد تحریک کننده و حساسیت زا قرار می گیرد که این نوع از حساسیت، فقط بخشی از پوست را که در تماس بوده است مورد هدف قرار می دهد و علائمی مانند خارش، سوزش و تورم را ایجاد می کند. در اقدام اولیه برای درمان درماتیت پوستی بهتر است از خارش زیاد خودداری کرد و با کمپرس سرد، التهاب و خارش پوست را کنترل کرد.
اگزما
این نوع حساسیت یکی ار رایج ترین حساسیت هایی است که بر اثر عوامل داخلی و بیرونی ایجاد می شود. تغییرات هورمونی و استفاده خوراکی از مواد غذایی حساسیت زا، در ایجاد اگزما نقش دارند. کودکانی زیر پنج سال که به اگزما دچار می شوند، ممکن است تا سالیان سال به این حساسیت خو بگیرند و در طول زندگی، ملزم به رعایت موارد خاص برای عدم برون ریزی شوند.
خارش و قرمزی دو علائم مهم اگزما می باشند که در رده های بالا، ایجاد تاول و تغییر رنگ پگرا برای پوست به وجود می آورد. اقدامات درمانی برای اگزما خفیف تا شدید، متفاوت می باشد که در نوع خفیف می توان از راهکارهای درمان خانگی حساسیت پوستی برای بهبود سریع آن استفاده کرد.
کهیر
یکی از حساسیت های پوستی که ارتباط بسیار زیادی با سیستم گوارش و سیستم ایمنی و غددی بدن دارد، کهیر می باشد که می تواند محدوده کم یا زیادی از پوست بدن را درگیر کند. سوزش، خارش، قرمزی و تورم لبه دار از علائم کهیر هستند که برای جلوگیری از خارش زیاد آن، استفاده از کمپرس آب سرد و دوری از مواد غذایی حساسیت زا در اولویت قرار می گیرد.
آنژیوادم
این نوع حساسیت اغلب با کهیر همزمان اتفاق می افتد که علائم آن تورم زیاد پوست می باشد. اگر این نوع حساسیت بدون کهیر باشد سبب قرمزی، سوزش و گزگز پوست می شود اما خارشی را به دنبال نخواهد داشت. درمان این نوع حساسیت باید به صورت سریع صورت بگیرد چون می تواند اندام های داخلی مانند گلو را نیز درگیر کند.
بهترین نوع درمان حساسیت پوستی
درمان حساسیت پوستی سریع، از خواسته اصلی افراد دارای این عارضه می باشد اما بهتر است برای استفاده از راهکار درمانی خاص، ابتدا شدت حساسیت و ناحیه پوستی درگیر مورد بررسی قرار بگیرد. بهترین و سریع ترین درمان برای حساسیت پوستی، استفاده از تزریق داروی آنتی هیستامین مانند بتامتازون، دگزامتازون و همچنین بهره گیری از قرص و کرم های استروئیدی ضد حساسیت است که این روش درمانی باید تحت نظر پزشک صورت بگیرد.
اما استفاده از راهکارهای درمان خانگی حساسیت پوستی در هنگام ظهور اولیه علائم پوستی، می تواند درمان را سریع تر و راحت تر سازد. حتی استفاده به موقع از راهکارهای خانگی درمان حساسیت پوستی، فرد را از مراجعه به پزشک برای درمان نیز بی نیاز سازد.
مطالب مرتبط :
انواع درمان خانگی حساسیت پوستی
راهکارهای خانگی برای حساسیت پوستی، بیشتر به صورت استعمال خارجی هستند. به عبارتی با استفاده از مواد گیاهی و طبیعی خاص و استعمال آن ها روی پوست، می توان بهبود علائم آلرژی را به میزان قابل توجهی مشاهده کرد. در طب سنتی اغلب از گیاهان و داروهای گیاهی و روغنی برای بهبود بثورات پوستی استفاده می شود که ترکیبات موجود در این داروها، باعث کاهش تحریک پوست و از بین بردن واکنش سیستم ایمنی به تحریک می شود.
استفاده از این مواد طبیعی و گیاهی به عنوان راهکار درمان خانگی حساسیت پوستی شناخته می شود که در ادامه به معرفی بهترین تاثیرگذارترین نوع آن ها می پردازیم:
استفاده از جو دوسر
جو دوسر با بهره مندی از ترکیبات تسکین دهنده و کاهنده التهاب و حساسیت، می تواند بهترین ماده در درمان خانگی حساسیت پوستی باشد. جو دوسر را می توان در مقداری آب ولرم مخلوط کرد و آن را روی ناحیه پوست تحریک شده اعمال نمود. اضافه کردن آب جو دوسر به وان حمام و قرارگیری کل بدن در آب، می تواند نقش چشمگیری در کاهش خارش و سوزش پوست باشد.
استفاده از ضماد خمیری جو دوسر روی پوست آسیب دیده نیز توصیه می شود. با اضافه کردن مقداری آب به جو دوسر و خمیری نمودن آن، می توان آن را روی ناحیه موردنظر از پوست قرار داد و بعد از سی دقیقه شستشو داد.
جوش شیرین
این ماده نیز با داشتن خاصیت ضدالتهابی می تواند به صورت خمیری (ترکیب مقداری جوش شیرین با آب) روی ناحیه از پوست قرار گرفته و بعد از سی دقیقه شسته شود. حمام کردن در وان حاوی آب و جوش شیرین نیز موثر می باشد.
آلوئه ورا
این ژل گیاهی نیز فواید قابل توجهی در زمینه کاهش خارش و سوزش و التهاب دارد که باید مستقیما روی ناحیه پوست حساسیت دار اعمال شود.
روغن نارگیل
این روغن طبیعی که خاصیت ضد درد و ضد التهابی دارد می تواند درد و خارش ناشی از حساسیت پوستی را کاهش دهد که استفاده از آن به صورت موضعی، چند بار در طول روز، به روند درمانی کمک می کند.
سخن نهایی
درمان خانگی حساسیت پوستی که با بهره گیری از انواع گیاهان دارويی و مواد طبیعی انجام می شود، یکی از اقدامات ابتدایی است که در هنگام مشاهده علائم حساسیت پوستی استفاده می گردد. در این مقاله با شناخت انواع آلرژی پوستی و راهکارهای طبیعی و خانگی درمان آن، می توانید به درمان آن بپردازید. مجموعه آلما در استان قم، با ارائه خدمات زیبایی و پوستی، تمامی محصولات مورد استفاده در خدمات درمانی و زیبایی خود را از نظر تست حساسیت بررسی کرده و خدمات خود را هماهنگ با فناوری نوین و پیشرفته، بدون حساسیت و درد برای مشتریان ارائه می کند.